HARIMAU MALAYA KENA TENANG, JANGAN KELAM KABUT

Isnin       12 November 2018          

12 nov 1-1.jpg

KUALA LUMPUR: Harimau Malaya perlu mengekalkan rentak cemerlang ketika menentang Kemboja pada aksi kedua Kumpulan A Kejuaraan Piala AFF Suzuki 2018 berdepan Laos malam ini di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Ketua Jurulatih Harimau Malaya, Tan Cheng Hoe berkata, untuk meraih tiga mata penuh, barisan pemainnya perlu mengekalkan keyakinan dan konsistensi selain bermain dengan tahap tempo yang sama ketika menewaskan Kemboja 1-0 pada aksi pembukaan Khamis lalu.

Bagaimanapun, Cheng Hoe mengharapkan satu corak permainan lebih menarik ditonjolkan jentera serangannya dalam mencipta peluang.


"Pemain yang diturunkan semasa lawan Kemboja memberi satu prestasi terbaik walaupun kita tahu di bahagian

serangan kita banyak sia-siakan peluang. Kita perlu lebih tajam dan sempurnakan peluang yang terhidang pada perlawanan esok (hari ini).

“Laos dari segi taktikal bertahan sangat baik dan berdisiplin tinggi jadi saya harap pemain tidak terlalu kelam kabut nak buat serangan kerana serangan balas mereka (Laos) boleh menghukum kita,” katanya pada sidang media praperlawanan di Stadium Nasional Bukit Jalil di sini, semalam.

Sementara itu, penjaga gol negara Khairul Fahmi Che Mat mengingatkan rakan sepasukannya supaya tidak memandang rendah kemampuan Laos yang tewas 0-3 kepada Vietnam pada aksi sulung.

“Kita turun ke Stadium Nasional esok (hari ini) untuk tiga mata penuh. Kita tidak boleh terlampau yakin kerana mereka (Laos) mungkin boleh buat sesuatu untuk kecewakan kita. Jadi kita kena betul-betul fokus dan jangan memandang rendah mereka,” katanya.

Tiga mata ke atas Laos hari ini memastikan skuad negara membawa bekalan selesa enam mata ke Hanoi untuk aksi ketiga berdepan Vietnam pada Jumaat sebelum menutup saingan kumpulan dengan melayani kunjungan Myanmar (24 November). – Bernama